top of page

Näin kehityt karaokelaulajana – lauluopettajan vinkit



Karaokea lauletaan tällä hetkellä Suomessa enemmän kuin koskaan. Innokkaita karaokeharrastajia löytyy yhä enemmän ja moni suhtautuu harrastukseensa hyvin intohimoisesti.


Moni laulaja pohtii, miten omia laulutaitoja voisi kehittää, jotta harrastuksesta saisi entistä enemmän irti?


Haastattelin kokenutta lauluopettajaa Niina Sallista ja hän antoi loistavia vinkkejä oman karaokeharrastuksen ja omien laulutaitojen kehittämiseen.


Niinalla on myös salainen karaokejuontajan menneisyys, joten hän tietää mistä puhuu 😉

Tässä siis lauluopettajan vinkit karaokelaulajana kehittymiseen!


1. Mikä on yleisin karaokelaulajien ”virhe” tai ongelma, johon olet törmännyt?


Isoin ongelma tai virhe ei välttämättä löydy lauluteknisistä asioista vaan moni kompuroi mikkitekniikan kanssa. On hyvin tyypillistä, että karaokelaulajat laulavat mikkiin vahingossa liian kovaa tai laulanta muuttuu innostuksen vallassa jopa huudoksi. Tämä ongelma esiintyy erityisesti rokkibiiseissä, joissa lauletaan korkealta ja kovaa.


Huutaminen johtuu toisinaan myös huonosta äänentoistosta, jolloin laulaja ei kuule itseään riittävän hyvin ja hän yrittää paikata tilannetta laulamalla kovempaa.


Jos törmäät tilanteeseen, jossa et kuule itseäsi kunnolla, suosittelen etsimään sellaisen karaokeravintolan, jossa on panostettu äänentoistoon ja jossa laulaminen on mukavaa sekä helppoa.


Ravintoloissa törmää myös laulajiin, jotka eivät ole tottuneet laulamaan äänentoiston kanssa. Tämän huomaa esim. siitä, että mikillä osoitetaan suoraan kaiuttimiin ja ääni lähtee kiertämään. Tämäkin on mikkitekniikkaan liittyvä seikka, jota olisi hyvä harjoitella, kun laulat äänentoiston kanssa.


Kun seuraavaksi laulat äänentoiston kanssa, muista nämä:

  • jos kappaleessasi on kovia kohtia, muista vetää mikkiä poispäin suustasi

  • älä osoita mikillä suoraan kaiuttimiin, jotta ääni ei lähde kiertämään


Jos käyt laulutunneilla, voit pyytää opettajaltasi, että harjoittelette mikkitekniikkaa yhdessä. Tämä kehittää lauluasi myös karaokessa ja esiintymisestäsi tulee mukavampaa ja sinua on miellyttävämpi kuunnella.

2. Mikä on yleisin ”virhe” tai ongelma laulutekniikassa?


Yleisimmät ongelmat ovat tuessa ja hengitystekniikassa.


Tuki tarkoittaa suusta tulevan ilmanpaineen säätelyä. Hyvä tuki tekee laulusta tasaisempaa, vakaampaa ja laulaja pystyy toteuttamaan teknisesti monipuolisempia asioita. Hyvä tuki tekee myös laulun kuuntelemisesta vaivatonta ja miellyttävää.


Oikeanlainen hengitystekniikka eli ns. ääntöhengitys mahdollistaa tuen oppimisen ja käytön. Oikeanlainen hengitystekniikka ja tuen käyttö auttaa laulajaa laulamaan pidemmätkin fraasit kunnialla loppuun.


Kun tuki ja hengitystekniikka ovat hallussa, voi laulaja keskittyä siihen mitä suun sisällä tapahtuu esimerkiksi tekstin artikulointiin sekä sointiin. Ja kun kotona on treenattu tekniikka kuntoon, niin esiintyessä voi keskittyä vain tulkintaan.


Karaokelaulajille yksi tyypillinen ongelma on se, että he valitsevat liian vaikeita kappaleita. Laulajan olisi hyvä tunnistaa, minkälaiset kappaleet sopivat hänen äänelle ja pikkuhiljaa nostaa vaikeusastetta, kun oma laulu kehittyy. Tässäkin laulunopettaja voi olla avuksi.

3. Miksi laulutekniikoita kannattaa harjoitella?


Yksi tärkeä syy harjoitteluun on se, että oma ääni pysyy terveenä ja opit käyttämään sitä terveellisellä tavalla.


Jos huomaat äänesi katoavan jokaisen laulukerran jälkeen, teet jotain väärin ja tällöin tekniikkaa olisi syytä muuttaa.


Tässä muutama hyvä syy harjoitella laulutekniikoita:

  • pysyt paremmin vireessä, kun äänen, lihastyön ja korvan yhteistyö kehittyy

  • voit laulaa haastavampia kappaleita

  • tietämyksesi musiikista ja eri musiikkityyleistä rikastuu

  • voit toteuttaa itseäsi laulajana monipuolisemmin

  • lauluasi on miellyttävämpi kuunnella


Joskus törmään väitteeseen, että laulutekniikoiden harjoittelu tappaa oman uniikin soundin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa ja etenkin hyvät lauluopettajat vaalivat oppilaidensa yksilöllistä soundia ja pyrkivät kehittämään sitä eteenpäin.


4.Mitä voit saavuttaa laulullisesti, jos treenaat laulamista aktiivisesti?


Yksi tärkeä hyöty lauluharjoittelusta on se, että saavutat itsevarmemman olon laulaessasi. Opit tuntemaan oman äänesi ja opit hallitsemaan sitä erilaisissa tilanteissa.


Tämä tuo lauluun hurjasti lisää varmuutta ja se kuuluu ulospäin. Vaikka laulaisit paikassa, jossa olisi huono äänentoisto etkä kuulisi itseäsi kunnolla, voit silti onnistua, jos vaan tunnet oman äänesi ja tiedät, miten käytät sitä.


Mikkitekniikan hallitseminen lisää myös varmuutta ja tämän merkitystä ei karaokelaulajille voi liikaa korostaa.


5. Miten lauluharjoittelu kannattaa yleensä aloittaa?


Suosittelen, että aloitat lauluharjoittelun koulutetun ammattilaisen kanssa. Enkä suosittele tätä vain siksi, että olen itse lauluopettaja, vaan tälle on syynsä.


Etenkin alkuvaiheessa on tärkeää ottaa perusasiat haltuun. Harjoittelun voi toki aloittaa omatoimisesti etsimällä tietoa vaikka netistä, mutta tällöin saatat keskittyä vääriin asioihin ja jopa opetella virheellisiä tekniikoita. Näistä tekniikoista poisoppiminen on myöhemmässä vaiheessa todella työlästä ja hidasta.


Siksipä suosittelen, että otat avuksesi opettajan, joka tietää mihin sinun kannattaa alussa keskittyä. Voit ottaa laulutunteja esimerkiksi kerran viikossa kolmen viikon ajan ja tämän jälkeen harventaa laulutunteja esimerkiksi joka toiselle viikolle. Kun olet päässyt hyvään vauhtiin opettajasi kanssa, voit etsiä omatoimisesti tietoa netistä ja harjoitella uusia tekniikoita ja myös sparrata näitä asioita opettajasi kanssa.


6. Voiko lauluatekniikoita harjoitella itsenäisesti kotona?


Totta kai voi. Netistä löytyy hurjasti tietoa ja esimerkiksi Youtubesta löydät erilaisilla hakusanoilla, kuten twang tai blues scale, mielettömän paljon ohjeita ja opetusvideoita. Internetistä löytyvään tietoon kannattaa kuitenkin aina suhtautua kriittisesti. Jos et ole varma onko löytämäsi opetusvideo laadukas, voit tarkistaa asian omalta laulunopettajaltasi.


Voin suositella myös Rockway.fi -palvelua, josta on saatavilla peruslaulutekniikkakurssien lisäksi myös karaokelaulajille suunnattu kurssi.


7. Mistä voit löytää hyvää opetusmateriaalia?


Youtube on hyvä paikka ja hyödynnän sitä toisinaan itsekin opetuksessani. Kirjoista on hieman haasteellista aloittaa laulunopiskelua, joten suosittelen ainakin aluksi hyödyntämään audiopohjaisia materiaaleja itsenäiseen opiskeluun.

8. Mistä tunnistat hyvän lauluopettajan?


Hyvä lauluopettaja on tietysti koulutettu ammattilainen. Suosittelen tarkistamaan opettajan taustat ennen kuin päätät, kenen opetukseen lähdet.


Hyvä opettaja ottaa oppilaan huomioon yksilönä eikä pyri muokkaamaan laulajan ääntä väkisin mihinkään suuntaan. Mielestäni jokaisen persoonallisen äänen vahvistaminen on erittäin tärkeää.


Lauluopetuksessa tulisi olla sopivasti haastetta, kannustusta ja positiivista meininkiä. Opettajan positiivisuus ja rohkaiseva asenne ovat avainasemassa oppilaan kehityksen kannalta.


Hyvä opettaja kuuntelee, mitä oppilas toivoo ja tarvitsee. Joskus lauluoppilaat kaipaavat pelkästään säestäjää laulunsa tueksi, jolloin opettajan rooli saattaa olla hyvin kevyt. Tämänkin pitäisi olla täysin ok ja hyvä opettaja löytää jokaiselle oppilaalle sopivat keinot hänen harjoittelunsa tukemiseen.


On myös tärkeää muistuttaa, että yksikään opettaja ei tiedä kaikesta kaikkea. Jos lauluopettaja uskaltaa myöntää, että hän ei tiedä aivan kaikkea laulusta tai eri musiikkityylien laulutekniikoista, on kyseessä ammattitaitoinen ja rehti opettaja, joka miettii oppilaan etua. Hän osaa ohjata oppilaan ko. laulutekniikan asiantuntijan luokse. Vajavaisella tiedolla opettaminen ei hyödytä ketään.


Itse koen tärkeäksi, että lauluopettaja työskentelee myös muusikkona ja esiintyy itsekin laulajana. Tämä varmistaa sen, että opetus ei ole liian teorialähtöistä vaan mukana on käytännön osaamista. Kannattaa siis kysyä myös tätä asiaa tulevalta opettajaltasi.


9. Niinan TOP 3 vinkit karaokelaulajalle


  1. etsi hyvä opettaja ja aloita harjoittelu

  2. pyydä apua mikkitekniikkaan

  3. kun olet oppinut perusasiat, kuten hengitystekniikan ja tuen käytön, voit rikastaa osaamistasi netistä löytyvillä vinkeillä ja opetuksilla

10.Mitä lauluopetus yleensä maksaa?


Hinnat vaihtelevat jonkun verran, mutta yleinen hintahaarukka on 40-100 € riippuen opettajasta tai laulukoulusta.

11. Miten pääset lauluopetukseen?


Hyviä lauluopettajia on Suomessa todella paljon ja googlettamalla löydät ison kasan hyviä vaihtoehtoja.


Jos sinua kiinnostaa countrymusiikki ja haluat opetella laulamaan tämän tyylistä musiikkia, voit olla minuun yhteydessä. Olen erikoistunut countrylaulun opetukseen ja keskustelen mielelläni uusien oppilaiden kanssa opetuksen aloittamisesta.


Tässä some-kanavani, joiden kautta voit olla minuun yhteydessä:


Kuka Niina Sallinen?


Pop-jazz -pedagogi, valmistunut Metropolia amk:sta

Countrylauluun erikoistunut lauluopettaja (Amk opinnäytetyö “Rekisterinvaihdosten käyttö kantrilaulussa”)


Solistina ja kitaristina Niina Sallinen & The Swinging Cowboys -yhtyeessä, Hilland Playboys -yhtyeessä ja Country Couple –duossa.

bottom of page